Summa sidvisningar

torsdag 27 oktober 2011

Brister i vård av döende

Ett vanligt inslag i Gävleborgs landstingsfullmäktige numera, är rapporteringar av allehanda granskningar.

Igår, onsd 26 okt, fick ledamöterna diskutera revisionsrapporten -
Jämlik palliativ vård?

Om man har en obotlig, dödlig sjukdom och befinner sig i livets slutskede har man särskilda behov av vård. En granskning av detta har landstingets revisorer låtit göra och funnit att det finns stora brister.

Avsaknaden av särskilda palliativa vårdplatser på sjukhusen gör att patienter alltför ofta får tillbringa sin sista tid i livet på akutvårdsavdelningar, där personal saknar tid och kunskaper att vårda döende. Konkurrens om personalens tid och resurser med patienter med akuta sjukdomstillstånd uppstår. Här får ofta av naturliga skäl, patienter med akuta sjukdomstillstånd, en högre prioritet. Alltför många dör också helt ensamma utan någon vid sin sida. Det saknas både enkelrum och rutiner, som säkerställer att patienten vid dödsögonblicket har någon mänsklig närvaro.

Förutom dessa påpekande i rapporten, återges även saknaden av vårdprogram för palliativ vård. Personalen har, beroende på vårdenhet, varierande fortbildning i palliativ vård. Det finns inte några rutiner som naturligt skapar ett multiprofessionellt team kring patienten för att möta patientens komplexa behov... här sker mycket sällan konsultation med resursteam i specialiserad palliativ vård

Särskilda palliativa team finns för de patienter som vårdas hemma. Men alla döende får inte hjälp av dessa team. Diagnos, ålder och hemort kan vara avgörande för vilka som får hjälp, något revisorerna menar strider mot principen om att vård ska ges efter behov.

Sedan åtskilliga år har vi från Kristdemokraternas sida hävdat nödvändigheten av att även inrätta en särskild hospicevård  i länet. Fortfarande diskuteras detta enbart och detta oftast med ökad intensitet strax före val vart fjärde år, för att därefter avta i styrka.

Nu är det hög tid för att bygga Hospice i länet... ett välbehövligt komplement till nuvarande vård vid livets slutskede. Utmaningar finns... nu gäller det att anta dem!

Det skall vara gött å leva, även om jag har två veckor kvar att leva!
..
Tidigare blogg i ämnet Hospice
http://landstingsradingemarkalen.blogspot.com/2011/08/en-gangdet-skall-vara-gott-leva.html
http://landstingsradingemarkalen.blogspot.com/2011/02/det-skall-vara-gott-leva.html