Summa sidvisningar

måndag 31 oktober 2011

Tvätta händerna och...

Håll händerna rena! Vanliga sjukdomar blir allt svårare att behandla när bakterier blir resistenta mot antibiotika. Därför måste onödig användning av antibiotika minskas. En ny utvärdering visar att det redan sker i flera landsting, men det finns fortfarande stora regionala skillnader. Vårt mål är att vart tredje antibiotikarecept ska bort. Vanliga människor kan hjälpa till genom att tvätta händerna och stanna hemma när man är sjuk, skriver Johan Carlson, generaldirektör Smittskyddsinstitutet, SMI och Göran Stiernstedt, chef för avdelningen vård och omsorg, på DN Debatt.

Det långsiktiga målet för Sverige är 250 antibiotikarecept per 1.000 invånare och år. I dag ligger riksgenomsnittet på 382 antibiotikarecept per 1.000 invånare och år, vilket betyder att nästan vart tredje antibiotikarecept måste bort. Det är ett djärvt mål, men vi är övertygade om att det går att uppnå. För att nå målen måste alla bidra.  

I Gävleborg (s 48 i Smi-rapport)har vi under senaste mätperioden - okt 2010  -- sep 2011 -  338 recept/1000 inv och år. Föregående år 336... vi har en del att göra till att nå målet för Sverige 250 antibiotikarecept per 1000 invånare och år.

Dessa uppgifter var några av de samtalsämnen jag hade med styrelsemedlemmar från PRO Gävleborg, när jag träffade dem idag i Gävle. Jag hoppas att den nya  webbplats – www.antibiotikaellerinte.se – kommer att stödja läkare och ge patienter och allmänhet kunskap om när det är bra att använda antibiotika och när det inte fungerar.