Summa sidvisningar

onsdag 25 januari 2012

Klimatneutralt Gävleborg...

Klimatförändringarna är en av vår tids största utmaningar ...För att klara klimatutmaningarna och främja en hållbar utveckling krävs en ambitiös och sammanhållen klimat- och energipolitik både internationellt, inom EU och i Sverige. På regeringens uppdrag arbetar nu landets länsstyrelser tillsammans med kommuner, myndigheter och näringsliv för att få fram en klimat- och energistrategi, som visar hur vi ska kunna bidra till att klara klimatmålen och
energiomställningen.

Åtgärder fram till 2020 och färdplan till 2050 gäller och i Gävleborg har fem arbetsgrupper under hösten tagit fram förslag på åtgärder och strategier för att nå klimat- och energimålen till 2020.  Områden som varit prioriterade har varit
-Energieffektiva byggnader
-Energieffektiva företag
-Förnybar energi
-Klimatsmarta resor och konsumtion
-Energieffektiv samhällsplanering

Delredovisning av detta arbete skedde i Gävle - onsd 25 jan - där även miljödebattör Anders Wijkman deltog med en mycket uppskattad föreläsning, vilken delgavs till hundratalet åhörare inkluderat ett tjugotal intresserade gymnasieelever.

-Inga generationer före oss har lånat så friskt av framtiden. Många länder brottas med stora och växande statsskulder. Miljontals hushåll världen över är belånade långt över skorstenen.
Samtidigt visar tunga forskarrapporter att vår livsstil är på kraftig kollisionskurs med naturen. Klimatförändringen är ett tydligt exempel. Ett annat är att mer än två tredjedelar av våra viktigaste ekosystem är överutnyttjade. Samtidigt ökar sannolikheten för ”peak oil” – att efterfrågan överstiger utbudet på råolja i en nära framtid. Om den här utvecklingen tilllåts fortsätta eroderas inte bara den ekologiska basen utan även förutsättningarna för det ekonomiska systemet, var en del av budskapet.
..
För den intresserade i miljöfrågor finns boken - Den stora förnekelsen - där miljödebattören Anders Wijkman och miljövetaren Johan Rockström skriver om vårt förhållande till jordens tillgångar och myten om att de är oändliga. När naturresurserna förslösas redovisas det som ökat välstånd i ett lands räkenskaper. Men allt kan inte mätas i pengar. Vi behöver en ny metod att mäta välfärd, en ny ekonomisk modell och ett annat sätt att tänka och agera.