Summa sidvisningar

tisdag 28 februari 2012

Nationell patientenkät

Ett av alliansregeringens löften i valet 2006 var att Du som medborgare på ett överskådligt sätt skall kunna jämföra de olika vård- och hälsocentralerna i din kommun eller region med varandra. Du har ju rätt att själv välja vilken vård- eller hälsocentral Du skall anlita vid behov av vård. Sedan hösten 2009 har det genomförts tre patientenkäter, där följande indikatorer finns - bemötande, delaktighet, information, tillgänglighet, förtroende, upplevd nytta, rekommendera och sist men inte minst helhetsintrycket.

Enkäten gick ut till närmare 248000 slumpmässigt utvalda patienter som gjort läkarbesök vid vård- eller hälsocentral i sept 2011. 54% besvarade enkäten eller drygt 130 000.

Utfallet för Gävleborg kan ses och begrundas på SKL´s hemsida - Nationell Patientenkät - där man ganska snart ser att kommunernas helhetsintryck är strax under eller strax över rikssnittets poäng på 71.

Patienters erfarenheter av och synpunkter på hälso- och sjukvården är en viktig grund i vårdens utvecklings- och förbättringsarbete. Nationell patientenkät har kommit för att stanna!