Summa sidvisningar

måndag 28 maj 2012

Fortsatt satsning på psykiatrin

För att bekämpa den psykiska ohälsan i Sverige satsar regeringen 870 miljoner kronor per år 2012–2016. Pengarna ska gå till att såväl förebygga ohälsa som förbättra vården för dem som redan drabbats.

Miljonerna är en fortsättning på psykiatrisatsningen 2007-2011. Här avsattes det då ca 3,7 miljarder i olika aktiviteter för att förbättra vården för personer med psykisk ohälsa och sjukdom. Exempelvis har tillgängligheten till barn- och ungdomspsykiatrin förbättrats, kompetensen bland personal som kommer i kontakt med personer har förstärkts och en ökad andel av läkarna väljer att göra sin specialisttjänstgöring inom psykiatrin.

I och med fredagens beslut - överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting - fortsätter regeringens prioritering av insatser inom området psykisk ohälsa. Två målgrupper står i särskilt fokus för satsningen.



Barn och unga
Personer med omfattande eller komplicerade psykiatrisk problematik
..
På direkt fråga idag på landstingsstyrelsen - då beslut togs i budget och planeringsförutsättningar 2013 -2015 - hur mycket som tidigare tillfallit Gävleborg i fråga om pengar och vad vi kan räkna med inför kommande år... var svaren högst svävande.

För oss inom Samverkan Gävleborg (KD, M, FP och SVP) vill vi lägga extra resurser på denna grupp - Personer med psykisk ohälsa. Detta tillsammans med de extra pengar som staten tillskjuter.